חתולים בקהילה
צולם על יד אלה אבין
חתולים בישראל
חתולים הם חלק מהותי וחשוב במאזן האקולוגי העירוני. חתול הוא בעל חיים טריטוריאלי ותורם לסביבתו בצידה של בעלי חיים הנחשבים למזיקים לאדם. החתולים במזרח התיכון ובאפריקה מוזכרים בהיסטוריה של תקופת מצרים העתיקה, בה נחשבו לחיה קדושה.
על פי סקר של משרד החקלאות שליש מתושבי מדינת ישראל מאכילים חתולי קהילה אופן קבוע או מזדמן.
מהו משמעות המושג "חתולי קהילה"?
המושג "Community cats" הגיע לישראל מארצות הברית.
חתולי קהילה זכו בשם זה מכיוון שהם חלק מהקהילות המקומיות שבהן הם חיים והיות והם מועילים לאותן קהילות. חתולים אלו עוזרים לשפר את רווחתם של אנשים ושל הציבור כולו. חתולים הם בעלי חיים טריטוריאליים ושומרים על שטח מחייתם ממזיקים. בנוסף, אינטרקציה עם חתולים מפחיתה לחץ נפשי, תורמת לחיזוק מערכת חיסונית של מי שמטפל בהם.
"חתולי קהילה" הם בדרך כלל חתולים שאינם בבעלות, חלקם חתולים משוטטים (חיות מחמד ברי אימוץ שאבדו או ננטשו) וחלקם חתולי פרא (חוששים מאוד מאנשים ואינם מקבלים בברכה תשומת לב אנושית, מה שהופך אותם לבלתי מתאימים לאימוץ והחזקה בבית).
חלק מחתולי הקהילה מטופלים על ידי תושבים אכפתיים אשר מאכילים אותם באופן קבוע או מזדמן.
מהו משמעות המושג "TNR"?
TNR Trap - Neuter - Return (לכידה, עיקור/סירוס והשבה למקום מחייתו המקורי והטבעי של החתול), הינה תוכנית ההומאנית והיעילה ביותר לצימצום התרבות החתולים ומניעת סבלם.
במדינות מתקדמות בעולם מאכילים ומטפלים בחתולים, רשויות ועמותות עוסקות בעיקורים, בסירוסים ובמתן טיפולים רפואים לחתולים בקהילה. בישראל של היום גם מבצעים עיקורים וסירוסים לחתולים כדרך החוקית היחידה וההומאנית לצמצום התרבות החתולים, אך המדינה מקצה תקציבים דלים מאד והם בהחלט לא מספיקים כדי למנוע סבל של החתולים ולצמצם הולדת גורים לא רצוים, במיוחד בערי פריפריה.
מצב חתולי קהילה בישראל
מצב חתולי הקהילה בישראל באזורים ניכרים הוא בכי רע. חתולי הקהילה בארץ סובלים מדימוי שלילי עקב אמונות טפלות היסטוריות ועקב בורות, פעמים רבות הם נחזים כמטרד, מועברים ממקומם בניגוד לדין ללא הסתגלות, עוברים התעללות קשה, סובלים מהזנחה ואף מומתים (הרעלה וכיוב'), או מתים כתוצאה מצמא ומרעב עקב קשיים המוערמים על האכלתם וכן ממחלות או תאונות ומתקיפות כלבים.
קשיים אלה משליכים אף על מאכילי חתולי הקהילה ומי שמטפל בחתולים, כאשר פעמים רבות סובלים אף הם עצמם ישירות מהתנכלות, מאיומים, מאלימות מילולית ופיזית מנקיטה בפעולות משפטיות כנגדם, הוצאת צווי הרחקה, מתן קנסות שלא כדין וכיוב', כאשר פעמים רבות אף פקחים ושוטרים לא מכירים את החוק ואת הפסיקה בנושא ומוסיפים על קשיי המאכילים.
עמותת נח הינה העמותה היחידה שמגנה משפטית על חתולי קהילה ועל אנשים שמטפלים בהם.
אנחנו נאלצים להתמודד לא רק עם מתעללים בחתולים אלא גם מול אכיפה לקויה וזלזול בחיי החתולים מצידם של המשטרה ומשרד החקלאות.
עמותת נח פועלת במטרה למגר את השנאה והבורות ולשם מתן ידע והכוונה:
-
אנו מקיימים ימי עיון, כנסים לפעילים ולמחלקות ווטרינריות ופקחים;
-
אנו נותנים הכוונה בנושא הגשת תלונות לגורמי אכיפת החוק ומגישים עררים על סגירת תיקים;
-
אנו מסייעת למאכילים בהוצאת מכתבי התראה לשכנים, ועדי בתים וחברות המתנכלים;
-
אנו מוציאים צווי הרחקה נגד מתנכלים;
-
אנו מוציאים צווי מניעה נגד מתעללים בחתולים.
פרויקט הגנה משפטית על חתולי קהילה ועל אנשים שמטפלים בהם
חתולי קהילה ואנשים שמטפלים בהם סובלים משנאה, סטיגמות ואלימות פיזית ונפשית. לצערינו אכיפת חוק צער בעלי חיים וגם חוקים אחרים הינה דלה ולא מספקת.
עמותת נח פועלת במישור המשפטי והציבורי על מנת להגן על חתולי קהילה ולמצות דין עם המתעללים בהם.
הפרויקט משלב בין טיפול במקרים ברמה הפרטנית ובין טיפול ברמת המאקרו - מול רשויות מקומיות, משרדים ממשלתיים וחברות גדולות במשק הישראלי.
מכתבי התראה לשכנים שמתנכלים למאכילים
אנו מטפלים מידי שנה במאות תלונות על איומים לפגוע בחתולים ועל התנכלות למאכילים ואיסורי האכלה לא חוקיים של ועדי בתים
עררים על סגירות תיקים במשטרה ובמשרד החקלאות
הרשויות ממהרות לסגור תיקים. לכן אנו מגישים עררים.
חלק מהעררים מתקבלים וחלק לא, בחלק מהמקרים והמשטרה חידשה חקירות נגד מתעללים בבעלי חיים
ביטול קנסות שניתנו בניגוד לדין על ידי פקחי עיריית חיפה
עיריית חיפה מתנכלת למאכילים על ידי מתן קנסות לא חוקיים. לאחר הפעלת לחץ ציבורי ותקשורתי והגעה לבית המשפט, הקנסות בוטלו
המאבק נגד העיריית חיפה ממשיך עד לניצחון המלא!
ביטול איסורי האכלת חתולים בחברות ובמפעלים
לאחר ההתערבות שלנו הופסקו התנכלויות לעובדים שמאכילים חתולים, מומנו עיקורים וסירוסים והוצבו פינות האכלה בשטחים של החברות
תביעות וצווי מניעה נגד מתעללים ולוכדי חתולים
בתי משפט פסקו צווי מניעה קבועים לכל החיים נגד לוכדי חתולים ושכנים עבריינים שהגלו חתולים ממקום מחייתם
התביעה נגד גיא בן שמחון, הוטרינר הרשותי במועצת עמק הירדן עדיין מתנהלת
תיעוד בוידאו
גיא גלבוע, בנה של מירב, נחטף ונמצא בשבי של חמאס. למרות הטרגדיה האישית והלאומית מירב מוצאת כוחות נפשיים וחמלה בלב כדי לעזור לחתולי קהילה. אבל הדאגה של מירב לחתולים של אף אחד לא באה בטוב לשכן שלה. לאחר שהמחלקה המשפטית של עמותת נח הוציאה מכתב התראה, השכן חדל מהתנכלות לחתולים.
עדכון על הדיון בתביעת השתקה נגד אלה אבין, יו"ר עמותת נח, אותה הגיש ניצן דקל משכונת אגמים בנתניה שנהג לשפוך מים ולהרוס מזון לחתולים. התביעה הוגשה בניסיון לנצל את בית המשפט כדי למנוע את חשיפת מעשיו לציבור ואיסוף ראיות נוספות נגדו. עמותת נח עתרה לצו מניעה נגד דקל, צו מניעה זמני קיים והתביעה מתנהלת
גיא בן שמחון, הוטרינר הרשותי במועצת עמק הירדן, הורה ללכוד ולהעלים כ-15 חתולים מטופלים בקיבוץ גינוסר. החתולים לא נמצאו עד כה. בעקבות העתירה של עמותת נח בית המשפט פסק צו מניעה זמני וההליך המשפטי נגדו עדיין מתנהל.
סבטה, הפעילה למען בעלי חיים ומאכילת חתולים נשארה בקרית שמונה למרות הטילים, כי לא יכלה לעזוב את חתולי הקהילה למות מרעב ומצמא. סבטה הותקפה על ידי עבריין אלים בגלל שהיא האכילה חתולים, היא פנתה לעזרה והגנה לשוטר אבל הוא התנער ממנה בזילזול
עיריית חיפה החליטה לתפוס שתי ציפורים במכה אחת. גם לסמן V בכאילו על הטיפול הכושל בהימצאות של חזירי בר בעיר וגם להעשיר את קופתה באמצעות קנסות נגד מאכילי חתולים, כל קנס בסך 730 שח. המאבק נגד עיריית חיפה ברשותה של עינת קליש נמשך
פקחי עיריית חיפה בראשותה של עינת קליש קנסו את קטיה דלת האמצעים, ה מטופלת בבעל נכה, פעמיים. עמותת נח ייצגה את קטיה בבית המשפט והקנס השני בוטל. מאבק לא תם! אנחנו פועלים לביטול של הקנס הראשון שגם הוא ניתן בניגוד לדין
אנחנו מאמינים שידע הוא כוח ושמחים לחלוק עמכם את הידע והניסיון הרבים שצברנו בתחום המשפטי והמקצועי. להלן הנקודות העיקריות של זכויות חתולי קהילה ואנשים שמטפלים בהם:
1. אין חוק שאוסר על האכלת חתולים בשטח ציבורי, אך חשוב לשמור על הניקיון בזמן האכלת החתולים.
2. מומלץ להאכיל חתולים במזון יבש ולהשאיר להם קערות עם מים טריים שמוחלפים מידי יום. למרות זאת אם יש צורך להאכיל במזון רטוב הדבר מותר, יש לשמור על הניקיון.
3. האכלת חתולים מהווה שימוש סביר בשטח של בניין משותף בתנאי שפינת האכלה ממוקמת רחוק מכניסות לבניין. אין להאכיל את החתולים בחדר המדרגות.
4. עיקורים וסירוסים מצילים חיים! חשוב ביותר לעקר ולסרס את החתולים שאתם מאכילים! אנא פנו לרשות המקומית ופתחו קריאה לעיקור החתולים. אם הרשות בה אתם מתגוררים אינה מבצעת את העיקורים, אנו ממליצים בחום לפנות לעמותה המקומית ואף להשקיע בכספיכם בלכידה-עיקור-החזרה של החתולים. זכרו, עיקרת/סירסת חתול/ה - הצלת נפשות רבות, וחסכת האכלה וטיפול בעוד חתולים רבים שלא יוולדו!
5. לכידה והגליית חתולים מהווה עבירה פלילית שדינה עד 4 שנות מאסר בפועל. זכרו, רק וטרינר רשותי מוסמך להורות על לכידת החתולים וזאת במקרים חריגים מאוד לפי הנהלים שחלים עליו.
6. לשוטר ופקח עירוני אין סמכות לאסור עליכם להאכיל את החתולים או להורות על הזזת פינת האכלה. בעל סמכות היחיד בנושא טיפול בחתולים הוא וטרינר עירוני.
7. תעדו, צלמו והקליטו את העבירה המתרחשת מול עיניכם כדי להציג את הראיות למשטרה.
8. ערבות הדדית היא סוד הצלחה בכל מאבק! תכירו ותתאחדו עם מאכילים בעיר מגורכם. דרשו מהעירייה להשקיע ולממן טיפול בחתולים.
9. כדאי לבדוק באתר של המחלקה הווטרינרית המקומית מה ההמלצות שחלות באזור המגורים שלכם בנושא ההאכלה, ורצוי לעקוב אחריהן. אם משהו נראה לכם לא סביר, אנא פנו אלינו לייעוץ.