חתולי קהילה
חתולים הם חלק מהותי וחשוב במאזן האקולוגי העירוני. חתול הוא בעל חיים טריטוריאלי ותורם לסביבתו בצידה של בעלי חיים הנחשבים למזיקים לאדם. החתולים במזרח התיכון ובאפריקה מוזכרים בהיסטוריה של תקופת מצרים העתיקה, בה נחשבו לחיה קדושה.
כנגד הטענות שחתול מכחיד מינים אחרים של בעלי חיים, מצאו במחקרים רבים כי 80-90% מבעלי החיים הניצודים על ידי חתולים הם מינים מלווי אדם – בעלי חיים שאוכלוסייתם גדלה משמעותית בעקבות מזון זמין שנמצא בסביבת בני אדם. בראש הרשימה של בעלי חיים אלו מצויים עכברים, ובהמשך ניתן למצוא מינים כמו דרורים. חתולים מסייעים לצמצם את המספרים, לאזן, לפחות במידה מסוימת, את המערכת האקולוגית העירונית. חתולים מואכלים, שבעים יותר, ולכן צדים 50% פחות מחתולי רחוב.
מהו המושג "חתולי קהילה"?
המושג "Community cats" הגיע לישראל מארצות הברית. אנשים שגרים בשכנות אחד עם השני יוצרים קהילה (Community) והחתולים הם חלק בלתי נפרד ממנה. במדינות מתקדמות בעולם יש אלפי מאכילים, וגם רשויות ועמותות העוסקות בעיקורים, בסירוסים ובמתן טיפולים לחתולים. בישראל של היום גם מבצעים את העיקורים והסירוסים כדרך היחידה וההומאנית לצמצום התרבות החתולים, אך התקציבים דלים מאד ובהחלט לא מספיקים כדי למנוע סבל של החתולים, במיוחד בערי פריפריה.
מצב חתולי קהילה בישראל
מצב חתולי הקהילה בישראל באזורים ניכרים הוא בכי רע. חתולי הקהילה בארץ סובלים מדימוי שלילי עקב אמונות טפלות היסטוריות ועקב בורות, פעמים רבות הם נחזים כמטרד, מועברים ממקומם בניגוד לדין ללא הסתגלות, עוברים התעללות קשה, סובלים מהזנחה ואף מומתים (הרעלה וכיוב'), או מתים כתוצאה מצמא ומרעב עקב קשיים המוערמים על האכלתם.
קשיים אלה משליכים אף על מאכילי חתולי הקהילה ומי שמטפל בחתולים, כאשר פעמים רבות סובלים אף הם עצמם ישירות מהתנכלות, מאיומים, מאלימות מילולית ופיזית מנקיטה בפעולות משפטיות כנגדם, הוצאת צווי הרחקה, מתן קנסות שלא כדין וכיוב', כאשר פעמים רבות אף פקחים ושוטרים לא מכירים את החוק ואת הפסיקה בנושא.
המעמד המשפטי של חתולי קהילה ואנשים שמטפלים בהם
אנחנו מאמינים שידע הוא כוח ושמחים לחלוק עמכם את הידע והניסיון הרבים שצברנו בתחום המשפטי והמקצועי. להלן הנקודות העיקריות של זכויות חתולי קהילה ואנשים שמטפלים בהם:
ארגון נח מפעיל פרויקט "הגנה משפטית על חתולי קהילה ומי שמטפל בהם" אשר כולל חינוך והסברה, הגברת האכיפה, הנעה לשינוי וקידום מצבם המשפטי, הפיזי והחברתי של חתולי הקהילה ושל מי שמטפל בהם. הפרויקט משלב בין טיפול במקרים ברמה הפרטנית ובין טיפול ברמת המאקרו - מול רשויות מקומיות, משרדים ממשלתיים וחברות גדולות במשק הישראלי.



1. אין חוק שאוסר על האכלת חתולים בשטח ציבורי, אך חשוב לשמור על הניקיון בזמן האכלת החתולים.
2. מומלץ להאכיל חתולים במזון יבש ולהשאיר להם קערות עם מים טריים שמוחלפים מידי יום.
3. האכלת חתולים מהווה שימוש סביר בשטח של בניין משותף בתנאי שפינת האכלה ממוקמת רחוק מכניסות לבניין. אין להאכיל את החתולים בחדר המדרגות.
4. עיקורים וסירוסים מצילים חיים! חשוב ביותר לעקר ולסרס את החתולים שאתם מאכילים! אנא פנו לרשות המקומית ופתחו קריאה לעיקור החתולים. אם הרשות בה אתם מתגוררים אינה מבצעת את העיקורים, אנו ממליצים בחום לפנות לעמותה המקומית ואף להשקיע בכספיכם בלכידה-עיקור-החזרה של החתולים. זכרו, עיקרת / סירסת חתול/ה - הצלת נפשות רבות!
5. לכידה והגליית חתולים מהווה עבירה פלילית שדינה עד 4 שנות מאסר בפועל. זכרו, רק וטרינר רשותי מוסמך להורות על לכידת החתולים וזאת במקרים חריגים מאוד.
6. לשוטר ופקח עירוני אין סמכות לאסור עליכם להאכיל את החתולים או להורות על הזזת פינת האכלה. בעל סמכות היחיד בנושא טיפול בחתולים הוא וטרינר עירוני.
7. תעדו, צלמו והקליטו את העבירה המתרחשת מול עיניכם כדי להציג את הראיות למשטרה.
8. ערבות הדדית היא סוד הצלחה בכל מאבק! תכירו ותתאחדו עם מאכילים בעיר מגורכם. דרשו מהעירייה להשקיע ולממן טיפול בחתולים
מסמכים להורדה ומידע שימושי
חתולים ברחוב - המשרד להגנת הסביבה
האכלת חתולים בבית המשותף – האגודה לתרבות הדיור
נייר עמדה של משרד החקלאות בנושא האכלת חתולים
מכתב משפטי כללי לשכנים
מכתבים בנושא חתולים בקרבת בתי עסק:
מכתב משפטי כללי לבעל עסק
עלון לעובדים חתולי קהילה בשטחי החברה חדש!
מה חייבים לדעת על לכידת חתולי קהילה לעיקור/סירוס והחזרתם למקום
מכתב לבעלי כלבים בנוגע לחובות החלות עליהם (בהקשר לפגיעה בחתולים בקהילה) חדש!
דרישה לביטול קנס על האכלת חתולים בחיפה - דוגמה ***
***איו במכתב או מה שאמור בו, או בכל היעוץ שנלווה למכתב משום יעוץ משפטי או תחליף ליעוץ משפטי או חוות דעת משפטית. הכתוב מהווה תיאור כללי בלבד ובלתי מחייב. בכל מקרה יש לפנות לעו"ד לקבלת יעוץ משפטי פרטני. אי פניה לעו"ד יכולה לפגוע בזכויותכם. המכתב נועד לשימוש איש ופרטי בלבד וכל הזכויות בו ובתוכנו שמורות לעמותת נח בלבד

כל המרחם על הבריות (גם בעלי חיין) מרחמין עליו משמיים
המנהיג הרוחני וגדול הצדיקים, הרב אליהו לאפיאן זצ"לף מאכיל חתול בחצר
מאגר חומרי הוראה בנושא זכויות, הגנה ורווחה לבעלי חיים - משרד החינוך
מסמכים נוספים