top of page
20210304_122550.jpg

בעלי חיים במתחמי התחדשות עירונית

הי, נעים להכיר!

אנחנו השכנים שלכם מלמטה ומעבר לקיר

בשטחים האורבניים מתגוררים חתולים, קיפודים, עטלפים, זיקיות, לטאות וציפורים מקננות (גוזלים, לרב בחודשים מרץ עד אוגוסט כולל) כחלק מהטבע העירוני.
בדרך כלל מקומות שנועדו להתחדשות עירונית הם מוזנחים מאוד, ללא גיזום עם צמחיית פרא, קרשים, ריהוט ישן זרוק ברחבי החצרות המשותפים, חורים בקירות החיצוניים, רווחים בין היסודות וכיוב'. בעיניים של בני אדם מקומות אלה נראים מוזנחים ולא יפים, אבל עבור בעלי חיים רבים הם משמשים מקומות מסתור ובית חם, בטוח ונוח (ציפורים ועטלפים בחורים וסדקים בקירות, קיפודים במצבורי קרשים או גזם, חתולים מתחת ליסודות הבניין וכיוב').

כשהכלים הכבדים והטרקטורים נכנסים לחצר כדי לכרות עצים, לשטח את הקרקע ולהרוס בניין, אין לבעלי החיים הקטנים, לגורי עטלפים ולגוזלים שטרם למדו לעוף, שום יכולת להמלט, הם נרמסים ונדרסים ומתים בייסורים.

חתולי קהילה, במיוחד גורים קטנים, חתולים קשישים ונכים שרגילים לשהות בחצר, יחפשו מחסה מתחת ליסודות הבניין וימותו בהריסתו.

קינים עם גוזלים

ציפורים מקננות על העצים, בשיחים ובתוך החורים בקירות הבניינים. פעמים רבות ציפורים מסתננות לדירות הנטושות או לפתחים בקירות ומקננות שם אחרי שהדיירים עוזבים את הדירות. עונת הקינון של הציפורים מתרחשת לרב בין החודשים מרץ עד אוגוסט כולל בחודשים שונים בהתאם לזן הציפור. בעונת הקינון מצויים בקינים גוזלים שטרם למדו לעוף.

19.jpg

קיפודים

בניגוד לסביבה הטבעית בה קיפודים חיים באופן יחידאי ונפגשים רק בעונת הרבייה, בעיר נאלצים הקיפודים להצטופף בשטחי מחיה קטנים ולהתגודד סביב מקורות המזון המועטים. רבים מהקיפודים נמשכים אל תחנות האכלה של חתולים. כמעט תמיד בשטחי הבניינים חיים קיפודים. קיפודים הינם חיות לילה ויוצאים בשעות החשיכה (למעט קיפודים חולים או אמהות מניקות).

קיפוד הינה חיית בר מוגנת והעברתו מצריכה אישור מראש מרשות הטבע והגנים. בכל הנוגע לקיפודים אנחנו מזמינים אתכם לעיין בחוברת הסברה לקבלן (מאת האגודה האנגלית לשימור קיפודים) בנושא פתיחת פתחים בגדר לשם מעבר קיפודים.

Image by Alexas_Fotos
20210304_122139.jpg

חתולי קהילה במתחם פינוי בינוי בהרצליה

קרדיט: אלה אבין

חתולי קהילה

חתולים הם חלק מהותי וחשוב במאזן האקולוגי העירוני. חתול תורם לסביבתו בצידה של בעלי חיים הנחשבים למזיקים לאדם. החתולים במזרח התיכון ובאפריקה מוזכרים בהיסטוריה של תקופת מצרים העתיקה, בה נחשבו לחיה קדושה היות והרגו מזיקים שפגעו בתבואה.​

בסביבה האורבנית חתולים חיים בקהילות (colonies). הם מכירים, בסביבת מחייתם, נתיבי מעבר בטוחים, מקומות מוגנים, היכן לאתר מזון ועוד. ברחובות הסמוכים חיות קהילות חתולים אחרות אשר, גם אם יהיה שפע של מזון במקום, לא בהכרח יאפשרו לחתולים אלה להשתלב במקום ויגרשו אותם. מכך נובע נוהל המשטרה שקובע כי לכידה והעברת חתולים ממקומם על ידי גורמים פרטיים ומסחריים ללא אישור של וטרינר עירוני, מהווה עבירה פלילית.

עטלפי חרקים

עטלפים אוכלי חרקים הם קטנים מאוד וניזונים מיתושים וחרקים שהם צדים בתעופה. עטלפי חרקים חיים במערות וגם בסביבה האורבנית בתוך חורים וסדקים בקירות בניינים ישנים. הנקבות יוצאות לצוד בשעות השקיעה (בין ערביים) וחוזרות לגורים שלהן עם החשיכה. עטלפים מתקשרים בעזרת קולות בתדרים שאוזן אנושית אינה מסוגלת לשמוע. חשוב לנו לנפץ מיתוסים ואמונות טפלות על עטלפים.

עטלפים לא מוצצים דם, לא מעבירים וירוס קורנה ואינם מסוכנים לבני אדם. ההפך הוא הנכון, מכיוון שהם מחסלים מזיקים.

כל סוגי עטלפים מוגנים בחוק ובאמנה הבינלאומית Eurobats וישראל חתומה עליה.

נורה עם אמא עטלפת חרקים ויצמן 84 - קרדיט קן התור.jpeg

חילוץ עטלפי חרקים מקיר הבניין, ויצמן 84 תל אביב

קרדיט: אקרו נדלן וקן התור

לטאות זריזות

השם לטאה זריזה נובע מכך שהיא נעה בזריזות. הלטאה הזריזה  פעילה בשעות היום והלילה. היא נמצאת על הקרקע, מטפסת על קירות בניינים ועל עצים. התזונה כוללת פרוקי רגליים אותם צדה תוך מרדף אחריהם.

לטאות זריזות מגיעות לאורך של כ 23-25 ס"מ, ולמשקל עד 12 גרם. הגוף שלוח ודק עם הרגליים מפותחות היטב, הזנב ארוך עד כפליים מאורך הגוף. הצבע חום-זיתי או חום-אפור. כהתגוננות הלטאה בורחת במהירות למקום מסתור ומנתקת את הזנב. בין החודשים מרץ למאי מתרחשים 2-4 מחזורי הטלה.

לטאה זריזה אינה מסוכנת לאדם

WhatsApp Image 2022-02-23 at 19_edited.jpg

לטאה זריזה, זכר.

צולם בחילוץ חיות בר ממתחם לקראת הריסה, קרית יובל ירושלים

החברה להגנת הטבע

294213279_5616707451692802_7135888273845255840_n.jpg

עטלפי פירות

בניגוד למיתוס, עטלף פרי מצוי חי במערות או במבנים נטושים ולא על העצים. עטלפי פירות חיים בקבוצות, ניזונים מפרי בשל מאוד לפני ריקבון. עטלף הפרי המצוי ממשיך בפעילותו כל השנה ולא נכנס לתרדמת חורף.

עטלפי הפירות חשובים מאוד למערכות אקולוגיות בעולם בהיותם מאביקים ומפיצי זרעים למרחקים ארוכים. עטלפי פירות עפים בכל לילה מהמערה לשטחי אכילה שעשויים להיות במרחק עשרות קילומטרים.

אם יש לידכם מבנה נטוש יותר מ-3 חודשים ועומד להיהרס – פנו אלינו כדי לבדוק המצאות עטלפים והצלתם.

קרקע משלימה רחובות-זיקית -קרדיט החברה להגנת הטבע.jpeg

זיקית ים-תיכונית

צולם בחילוץ חיות בר בקרקע המשלימה ברחובות

החברה להגנת הטבע

זיקיות

זיקיות נמצאות על עצים ושיחים, אך יש מינים שחיים על פני האדמה.
לכל הזיקיות יש גוף פחוס שמאפשר להן להתכווץ, להתמתח ולהידחק בין ענפים בשיחים. אם מתקרב אליה איום כמו טורף או אדם, היא נסוגה אל צדו השני של ענף, מכווצת את רגליה מתחת לגוף ונעלמת. לזיקית יש עיניים בצורת טלסקופ שמאפשרות לה שדה ראייה של כמעט 360 מעלות, כאשר כל עין נעה בנפרד. זיקית הינה חיית יום, בלילה היא ישנה על ענפים של עצים או שיחים. הזיקית ניזונה בעיקר מחגבים, זבובים, חרגולים, גמלי שלמה ופרפרים וגם מפירות קטנים.

קרקע משלימה רחובות-נחש -קרדיט החברה להגנת הטבע.jpeg

זעמן זיתני

צולם בחילוץ חיות בר בקרקע המשלימה ברחובות

החברה להגנת הטבע

נחשים

רוב הנחשים שחיים בשטח ישראל – אינם ארסיים. חלק מהמינים נמצאים באזורים אורבניים שמאפשרים להם מקומות מסתור בצמחיה ובין הגרוטאות. נחשים ניזונים מחרקים ומכרסמים, ולעיתים הם צדים ציפורים.

בתמונה נחש שחולץ מהקרקע טרם ההריסה בעיר רחובות.

חשוב לזכור - כל הנחשים מוגנים בחוק ואסור לפגוע בהם. במידה והבחנתם בנחש באזור מגורים יש לפנות למוקד 106 או ללוכד נחשים מוסמך מטעם רשות הטבע והגנים.

קרפדות

הקרפדה הירוקה היא הדו-חיים חסר הזנב. את רב זמנה היא מבלה על היבשה, והיא נכנסת למקווי מים רק לצורך רבייה. הקרפדה הירוקה ניזונה מרכיכות חרקים קטנים אותם היא צדה עם לשונה. קרפדה ירוקה בוגרת פעילה בשעות הלילה. במהלך שעות היום היא מתחפרת באדמה או בין אבנים.

קרפדה ירוקה הוא בעל חיים יחידני. עם התבגרותם נוטשים את בני מינם ומוצאים לעצמם טריטוריות עשירות במזון.

 קרקע משלימה רחובות-קרפדה -קרדיט החברה להגנת הטבע_edited.jpg

קרפדה ירוקה

צולם בחילוץ חיות בר בקרקע המשלמה ברחובות

החברה להגנת הטבע

סיסים

סיסים מגיעים אלינו באביב מאפריקה במטרה לקנן. זו אחת הציפורים המהירות בעולם. הם מבלים את מרבית חייהם באוויר, שותים, ישנים ואף מזדווגים בתעופה. הם ניזונים מחרקים מעופפים ולכן נחשבים למדביר ביולוגי יעיל ביותר וידידותי לאדם. מבנה גופם שהתפתח למעוף וכולל רגליים קצרות שלא מאפשרות עמידה על הקרקע, מחייב אותם לקנן בחרכים במקומות גבוהים ובקירות אנכיים והם אימצו את קירות מבנים וחומות שבנו בני האדם, כולל את הכותל המערבי שם מתקיים טקס לכבוד הגעתם כל שנה. הבניה המודרנית אינה מאפשרת לסיסים לקנן בקירות והם הולכים ונעלמים בעולם ובארץ. עמותת ידידי סיסים מובילה פרויקט חינוכי לשמירה על בתי קינון קיימים לסיסים, התקנת תאי קינון חדשים במבנים ציבוריים ברחבי הארץ והצלת גוזלים שנופלים מהקינים בתקופת הקינון

תיבת קינון סיס.jpg

סיסים ליד בית קינון שהותקן על קיר הבניין

קרדיט לצילום: אמנון האן - ידידי הסיסים

תכירו את חיות הבר שנאלצות לשרוד בסביבה העירונית

בניה מאסיבית ולא מבוקרת, הרס שטחים פתוחים מאלצים את חיות הבר להגיע לערים ולישובים כדי לשרוד. בסביבה העירונית ישנן סכנות רבות כגון דריסה, התעללות, לכידה בתוך פסולת של בני אדם כמו קופסאות שימורים, הרעלות והתעללות. מחקרים מראים כי ירי בחיות הבר אינו יעיל ואינו פותר את הבעיה אלא מקורו בפופוליזם והוא מספק את הייצר הרע של בורות ושנאת חיות.

אבני הדרך

לראשונה בישראל העניקה עמותת נח תו הוקרה לשמירת חיות העיר לפרויקט מרים החשמונאית ת"א, יזמי אקרו נדלן ותן התור

עמותת נח חותמת על האמנה לשמירת בעלי חיים עם התאחדות הקבלנים

הכל התחיל מפניה של מאכילות חתולים שדאגו לשלומם של החתולים והקיפודים

עיריית תל אביב אישרה מדיניות שמחייבת לערוך סקר המצאות בעלי חיים כתנאי למתן היתר בניה

הצלחה במאבק הראשון להצלת חיות במתחם פינוי בינוי בהרצליה

אבני הדרך_edited.png

שיתוף פעולה מקצועי עם יחידת סקרי טבע עירוני בחברה להגנת הטבע

2021

2022

2024

2023

החלטה במועצת העיר הרצליה להתנות היתרי בניה בהצלת חיות מהשטח טרם ההריסה

73684_amana-animal.png

עיריית ראשון לציון מגבשת מדיניות מתן היתריי בניה בכפוף להצלת בעלי חיים במתחמי בניה והריסה

תו הוקרה לפרויקט_edited.jpg

מתחם פינוי בינוי נווה ישראל בהרצליה

יעד מוניציפלי:

הרחבה ואימוץ מדיניות עירונית להצלת חיות בערים גדולות

יעד ארצי:

מדיניות כלל-ארצית שמחייבת להציל חיות כתנאי להיתר בניה

החברה להגנת הטבע מקימה יחידת חילוץ חיות בר במתחמי פינוי בינוי

הפרויקט בתקשורת

תכנון וביצוע פרויקט התחדשות עירונית תוך שמירה על בעלי החיים

במסגרת התכנון והביצוע של הפרויקט, חשוב כי היזם יתקשר מראש עם ארגונים מתאימים למען בעלי חיים במטרה לאתר וללכוד את חיות הבר במתחם ולהעבירן ממקומן לשמורות הטבע, לפנות קינים עם גוזלים וגורי עטלפים שטרם למדו לעוף למקום בטוח בהתאם להיתרים כחוק.

יש לבצע גיזום ופינוי צמחייה רק לאחר פינוי בעלי החיים.

בכל הנוגע לגידור סביב האתר על ידי הקבלן, מומלץ לבצע הרמה של 10 ס"מ מעל הקרקע כדי לאפשר הימלטות של בעלי החיים מאתר הבניה.

חשוב וקריטי לעקר ולסרס חתולי קהילה בהקדם האפשרי ולא לחכות לרגע האחרון. יש לפתוח קריאה במוקד הערוני בבקשה לקבוע מועד ללכידת החתולים לעיקור/סירוס. מכיוון שברוב העיריות יש תורים ארוכים למבצעי עיקור/סירוס, יש לעשות זאת מיד אחרי שהיזם הגיש בקשה להיתר הבניה.

על מנת למנוע את מותם של החתולים בהריסות, יש להתחיל להרגיל את החתולים לשהות ולאכול מחוץ למתחם, במקום בטוח בקירבה למתחם, כ-3 חודשיים לפני מועד ההריסה וזאת על ידי העברה הדרגתית של מזונם.

תקבעו עם איש הקשר של היזם כדי לבצע סריקה בתוך הבניינים, מסביב ובחצר בבוקר ההריסה. אם אין באפשרותכם לבצע את הסריקה בעצמכם, ניתן לעשות זאת באמצעות איש מקצוע מתאים.

לגבי הגוזלים שטרם למדו לעוף וגורי עטלפים, פעמים רבות עוזבים הדיירים וציפורים או עטלפים מסתננים לדירות הנטושות או לפתחים בקירות ומקננים שם. לכן חשוב כי הקבלן יתן הוראות לדיירים לסגור תריסים וחלונות עם עזיבת הדיירים ויאסור עליהם לפרק תריסים וחלונות, כדי למנוע כניסה של ציפורים או עטלפים לדירות וקינון בהן. בכל הנוגע לפינוי הגוזלים או גורי עטלפים נדרש סיוע של איש מקצוע מומחה בתחום, ולעיתים גם סיוע של מנוף ומי שעובד לגובה. לאחר בדיקה שאין קינון, יש לבצע סתימה של חורים בקירות למנוע קינון בעת ההריסה.

בכל הנוגע לכריתת עצים יש לקחת בחשבון את עונת הקינון מרץ עד אוגוסט כולל ויש לבצע גיזום של עצים שלא בעונת הקינון (הקדמת מועד גיזום טרם עונת הקינון). אנא ראו את עמדת עמותת נח בנושא כריתת עצים.

גם בשלב הבנייה קיימת חשיבות להתייחס לבעלי חיים בטבע העירוני, נבנים קומפלקסים של חניונים תת קרקעיים, הכל בטון, כאשר צרכים קיומיים של בעלי חיים לא נלקחים בחשבון מהלך התכנון והבנייה.

הסברה - רשויות מקומיות - אחריות לגורל הגוזלים - דצמבר 2020.png

לסיכום

היום רשויות מקומיות נותנות היתרי בניה בלי להתחשב כלל בבעלי חיים הנמצאים במתחמים שמיועדים לבניה. לא קיימת כל חקיקה ארצית בתחום הבניה שמתיחסת לטיפול ומניעת פגיעה בחיות במתחמים טרם הריסה ובניה. במקומות בהם אין התערבות של פעילים ועמותות בעלי חיים מופקרים, קיים זלזול של הרשויות והקבלנים בחיי בעלי החיים. לכן קיים צורך לבצע שינוי כולל בנושא.

עלוני מידע

המלצות לתנאי הסף במכרז יזמים

עלון מידע - שמירה על החיות

תמיכה בפרויקט הגנה על בעלי חיים במתחמי התחדשות עירונית
bottom of page